1ste en/of 2de semester - op locatie

In Lerkeveld willen we niet alleen het verstand stimuleren, maar ook het hart en de handen. Daarom werken we samen met organisaties die, elk op hun eigen manier, mensen met concrete noden helpen. Je kunt als vrijwilliger aan de slag bij een van deze organisaties. Een medewerker van de organisatie zal je actief ondersteunen. Een vrijwilligersengagement loopt meestal over één semester.

Als je graag een vrijwilligerswerk als module zou willen openen, vul je op je keuzeformulier als keuzeoptie ‘Volunteering’ in. Bij opmerkingen onderaan schrijf je specifiek voor welke organisatie je zou willen kiezen.

Vrijwilligerswerk naar keuze

Hieronder worden alle organisaties waarmee we samenwerken kort gepresenteerd. Maar misschien ken je zelf wel een organisatie in de buurt of een organisatie waar je een sterke band mee hebt? Als het geen deel uitmaakt van je studiecurriculum en als er een contactpersoon beschikbaar is die je tijdens je vrijwilligersperiode zal ondersteunen, kun je je suggestie sturen naar Walter Ceyssens s.j. en er met hem over praten.

Buurtwerk 't Lampeke

Buurtwerk 't Lampeke vzw is een Leuvense organisatie. Ze werkt (in 2020 al 50 jaar lang) vanuit de Ridderbuurt samen met een diverse groep mensen aan een warme en solidaire samenleving zonder armoede en sociale uitsluiting.
Centraal staat het realiseren van de grondrechten voor iedereen, met expliciete aandacht voor mensen in armoede en sociale uitsluiting.
Er zijn 5 deelwerkingen: dagopvang de Wurpskes, kinderwerking Fabota, jongerenwerking den Tube, buurthuis ’t Lampeke en gezinswerking Prego.
Essentieel hierbij zijn laagdrempelige, warme ontmoetingsplekken in de buurt, die een versterkende plaats zijn om zowel talenten als sociale netwerken te ontwikkelen. Er is een uitgebouwde basiswerking (buurt-maaltijden, huiswerkbegeleiding, naschoolse opvang, theaterbezoeken ...) met specifieke projecten (fietsen, sport, circus, gezondheid, duurzaamheid, theater ...). Het werken met vrijwilligers is een belangrijk én noodzakelijk gegeven binnen deze werking.
De mogelijkheden voor vrijwilligers zijn zeer divers: koken, huiswerkbegeleiding, sporten, fietsen herstellen, activiteiten begeleiden, tuinieren, met kinderen of jongeren werken...

Meer info: www.lampeke.be

Huis van het Kind Leuven

In ‘Huis van het Kind Leuven’ zijn alle gezinnen welkom, van bij de zwangerschap tot 24 jaar.
Ouders kunnen er bij het onthaal (ma t.e.m. vr 9-12.30u en di t.e.m. do ook van 13.30u-17u) terecht met alle vragen over gezin of opvoeding.
Er is een opvoedbibliotheek waar gratis educatieve materialen uitgeleend kunnen worden.

Ouders kunnen een afspraak maken voor gratis opvoedadvies.
We huisvesten een consultatiebureau, waar kinderen tussen 0 en 3 jaar opgevolgd worden.
In de speelplek kunnen kinderen van 0 tot 4 jaar samen met hun ouders, grootouders of anderen komen spelen en even op adem komen.
Ook organiseren we tal van groepsactiviteiten, zoals workshops babymassage, yoga, infoavonden over scheiding, straffen en belonen, ….
Met Kirikou verzamelen we tweedehands kindermateriaal om te schenken aan gezinnen die het moeilijk hebben.
De Koala-werking in Sint-Maartensdal voorziet groeps-momenten voor kwetsbare gezinnen in Casablanca.
Naast deze deelwerkingen werken we samen met tal van Leuvense partnerorganisaties in het kader van projecten, evenementen, ….
Samen met jou bespreken we in een kennismakings-gesprek naar welke deelwerking jouw voorkeur uitgaat.

Meer info: www.huisvanhetkindleuven.be/vrijwilligerswerk-huis-van-het-kind-leuven

Poverello

In onze samenleving hebben wij meerdere vormen van voedselbedeling, als gaarkeukens, voedselbanken, en plaatsen waar mensen die het nodig hebben tegen een symbolische prijs kunnen eten, zoals bij Poverello. Voor € 1,20 kan je er een driegangenmenu krijgen. 70% van ons voedsel krijgen wij, 30% kopen wij met geld dat wij ophalen. We zijn afhankelijk van vrijgevigheid, want we gebruiken geen overheidsgeld.
In Leuven komen er dagelijks 70 tot 90 armen - wij noemen hen onze gasten - langs voor een middagmaal. Voor onze medewerkers, allen vrijwilligers, zijn hun behoeften niet enkel eten, drinken en slapen, maar ook welkom zijn, thuis komen, een luisterend oor vinden, hun waardigheid terugkrijgen. Bij Poverello mag iedereen volledig zichzelf zijn, iedereen wordt er gelijk behandeld, met respect voor ieders eigenheid. Er zijn verschillende vormen van engagement mogelijk (koken, afwassen, schoonmaken, de bar open houden, klussen, schilderen, een zieke bezoeken …), ook wat uren betreft.

Het Roerhuis

Ben je graag onder de mensen? Heb je zin om je passie of talent te delen of wil je gewoon een handje helpen en je sociaal engagement vergroten? Dan ben je van harte welkom als vrijwilliger bij OC Het Roerhuis! Het Roerhuis is een kleinschalige voorziening, net buiten de ring van Leuven, die woon- en dagondersteuning biedt aan volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking. "Gewoon waar mogelijk, speciaal waar nodig."
Zowel onze professionele begeleiders als onze vrijwilligers begeleiden onze volwassen cliënten, die heel wat levenservaring hebben, vanuit een gelijkwaardige basishouding, in wederzijdse dialoog, met respect voor ieders eigenheid en ieders recht op een kwaliteitsvol leven. Vrijwilligers komen wekelijks of maandelijks op vaste momenten of enkel bij bepaalde evenementen. Dit bepaal je zelf in functie van jouw agenda. Wat past het best bij jouw talent, interesse en verwachting?

Meer info: www.hetroerhuis.be
www.facebook.com/HetRoerhuis
wilfried.jorissen@hetroerhuis.broedersvanliefde.be
016 310 308

I.s.m. UP: Senior Support in Woonzorgcentrum Dijlehof & UZ Leuven

Zet je in voor ouderen en leer andere vrijwilligers kennen als Senior Supporter. In samenwerking met wzc Dijlehof, UZ Leuven campus Gasthuisberg en wzc Edouard Remy brengen we studenten en ouderen met elkaar in contact tijdens verschillende activiteiten.

Je krijgt ondersteuning van zowel studentenpastors als professionals uit het werkveld. Naast het contact met de ouderen leggen we de focus op persoonlijke groei en reflectie over de opgedane ervaringen. Nadien kan je een certificaat ontvangen via iPortfolio als getuigschrift van je engagement en de vaardigheden die je verwierf! Je kan dit engagement kiezen voor 1 semester of een heel academiejaar. Reken op een gemiddeld engagement van 2u per week (activiteiten op locatie als vrijwilliger en vergaderingen of vormingen met de andere senior support-vrijwilligers op UP).

Onderstaande avonden hou je al zeker vrij. Andere momenten worden in groep of individueel met de organisatie afgestemd!

1ste semester:

  • 02/10/2024, 19:00-21:00 (startavond en kennismaking met de andere senior supporters)
  • 16/10/2024, 19:00-21:00 (vorming gesprekstechnieken & brainstorm met het vrijwilligersteam)

2de semester:

  • 19/02/2025, 19:00-21:00 (startavond 2de semester)
  • 12/05/2025, 19:00-21:00 (slotevaluatie en bedankingsactiviteit)

Iets voor jou?
Meer info: cindy.vanasselbergh@kuleuven.be https://www.kuleuven.be/icare/word-vrijwilliger/ouderen/seniorsupport

I.s.m. UP: KotMate voor studenten met ASS

Studeren aan de universiteit is voor veel studenten een uitdaging. Voor studenten met ASS is deze uitdaging vaak nog groter. Als "KotMate" kun jij een kotgenoot helpen door samen activiteiten te doen, zoals:

  • Ondersteunen bij dagelijkse taken (boodschappen doen, hulp bij het koken)
  • Deelnemen aan kotactiviteiten
  • Contact leggen met medekotgenoten
  • Leuven leren kennen
  • Samen een planning opmaken
  • Helpen bij de start van het academiejaar (aankoop van cursusmateriaal, wegwijs maken op Toledo, campus verkennen, Quivr installeren, enz.)

De aard en frequentie van de ondersteuning wordt in overleg met de student en de "KotMate" besproken en afgestemd.

Interesse? Mail naar kotcoach@kuleuven.be en ontvang een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Na dit gesprek kun je opgenomen worden in de vrijwilligerspool. Zodra er een hulpvraag is die aansluit bij jouw interesses, neemt de "Kotcoach" contact met je op.

Algemene coördinatie door Walter Ceyssens s.j., projectverantwoordelijke van Lerkeveld.

Laatst bewerkt op: 22/09/2024 13:32:11