KU Leuven Engage: een kennismaking

Hé hallo? Jij daar! Heb jij al gehoord van KU Leuven Engage? Ja? Nee? Wat het antwoord ook is, het loont zeker de moeite om eventjes verder te lezen, want jij, student, kan het verschil maken!

KU Leuven Engage is een community van studenten, personeel en partners van KU Leuven die zich actief wil inzetten voor de maatschappij. En niet zomaar inzetten, maar engageren voor, samen met en vanuit mensen en groepen in kwetsbare situaties. Ons doel? Elke student een betekenisvol maatschappelijk engagement laten aangaan tijdens zijn/haar/hun studies.
Graag laten we jullie hieronder kennismaken met enkele projecten van KU Leuven Engage. We nodigen jullie uit om deel te worden van onze community van geëngageerde studenten. Jullie zijn namelijk een voorbeeld en inspiratiebron voor andere residenties!
KU Leuven Engage suggereert allerlei soorten van engagement: zowel binnen de opleiding als daarbuiten.

Binnen de opleiding heb je bijvoorbeeld Service-learning: studenten nemen een engagement op binnen een organisatie (als onderdeel van een vak binnen hun opleiding – dus met studiepunten!), reflecteren over deze ervaring, en leren persoonlijk, maatschappelijk en academisch. Voor de Bachelor Criminologie en Theologie bestaat er bijvoorbeeld het Service-Learning vak: “Gevangenisstraf als doorleefde realiteit”, waarbij studenten (zowel gedetineerden als niet-gedetineerden) samen les volgen in een gevangeniscontext over de ervaring van zin en onzin in detentie.
Op de website van Service-learning KU Leuven kan je eens kijken welk vak er in jouw studierichting wordt georganiseerd. Wist je dat er ook een Service-learning vak bestaat met een challenge over de toekomst van Lerkeveld?
Een ander voorbeeld van engagement is de Wetenschapswinkel, waarbij studenten hun masterproefonderzoek doen in samenwerking met een non-profitorganisatie. Deze vragen komen rechtstreeks vanuit problematieken die de organisaties ondervinden in de samenleving. Om maar enkele voorbeelden te noemen: “Hoe kan je werknemers motiveren om te fietsen naar het werk?”, “Welke drempels bestaan er voor tewerkstelling bij gemiddelde tot snel lerende nieuwkomers?”, “Wat zijn motivators en drempels voor citizen science in het secundair onderwijs?”.

Ook buiten de opleiding zijn er tal van mogelijkheden. Je kan, naast de voorstellen van engagement aangeboden door het jaarprogramma van Lerkeveld, ook vrijwilligerswerk in de databank van KU Leuven Career Zone terugvinden, of je kan je aansluiten bij de vele studentgedreven organisaties aan KU Leuven, bijvoorbeeld Green Office, UP, MindMates, AFD, etc.
Een nieuw project, ook buiten de opleiding, is KOTengage; voor kotgenoten die zich graag samen maatschappelijk willen engageren. Wil je met minstens zes Lerkies graag vrijwilligerswerk doen voor personen of groepen in kwetsbare situaties? Dan is KOTengage iets voor jullie! Je kan een projectaanvraag indienen en €300(!) steun krijgen van KU Leuven Engage. Een voorbeeld van zo’n project: kotgenoten die op bezoek gaan bij personen die eenzaam zijn tijdens de coronaperiode. Ze drinken dan samen een koffietje, slaan een babbeltje of gaan zelfs boodschappen doen met de bakfiets.
P.S. Een project indienen is ook een manier om meer bekendheid te geven aan wat de Lerkies nu reeds doen.

Overtuigd? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website www.kuleuven.be/engage of volg ons op sociale media @kuleuvenengage (Instagram) en @KULengage (Facebook & Twitter).